26. listopadu 2013

Turnaround to Blame 8

Lhář


Hned následující ráno se sešla celá původní sestava, tedy detektiv Flack a kriminalisté Delko a Messer znovu před domem, kde bydlí Addamsovi. Tentokrát se svým vybavením ve stříbrných kufřících a soudním povolením k prohlídce.
"Nebudou z nás nadšení," podotkl Danny s pohledem upřeným na nízký plot, před nímž stáli jako předčasná návštěva tří králů.
"Naposledy ji viděli doma, takže je logický, že musíme začít tam. Třeba budeme mít štěstí a pomůže to i jim," pokrčil rameny Eric a vyrazil hned za Flackem, který šel první, ke dveřím.
Sotva jednou zazvonil, rázně se otevřely a muž v nich, pan Addams, po jehož nejistě skrčenosti a strachu nebylo ani památky, spustil:
"Tak hele, vy detektive Flicku, jasně jsme vám řekli už včera, ať nás necháte být, dokud nenajdete toho hajzla, co to Kyře udělal! Nechceme být obtěžováni, nechceme, ať nám to pořád někdo připomíná, dokud se nebudu moct podívat do obličeje toho šmejda, nechci nic vidět ani slyšet, rozumíte?!"
"Flack," prohlásil Don naprosto klidně, když velmi emotivní projev pana Addamse skončil.
"Cože?"
"Flack. Detektiv Flack. Ne Flick. A jestli vám máme přivést toho vašemi slovy šmejda, musíme pracovat důkladně. A i když vás vážně nechceme nijak obtěžovat, musíme se podívat i k vám domů a především do Kyřina pokoje. Navíc k tomu máme i povolení," podal mu přeložený papír a čekal, až je vpustí dovnitř. Částečně ho chápal. Mimoděk si vzpomněl, jaké to bylo, když zavraždili Patty, jeho manželku, jak chtěl udělat cokoli, jak chtěl ublížit jejímu vrahovi, když ho chytili a jak to bylo po její smrti těžké, dokonce byl první den po pohřbu odkázaný na sedativa, aby úplně nepřišel o kontrolu a pak ještě nějakou dobu bral antidepresiva kvůli své dceři, jinak by se jí byl asi schopný upít. Jenže teď stál na opačné straně se svou prací a potřeboval ji udělat jak nejlépe to šlo.
"A co si myslíte, že tu najdete? Myslíte, že my se nedívali, jestli někde neměla poznamenané, kam mohla jít?" rozhodil nakonec pan Addams bezradně ruce.
"Věřte nám, třeba se ještě něco ukáže," zkusil to o něco smířlivěji Danny. Na to jim byla uvolněna cesta a oni tak mohli začít prohlížet Kyřin pokoj a koupelnu. Usoudili, že všechno ostatní nemá žádný smysl a těžko jim kuchyně nebo ložnice rodičů může prozradit, kam se devatenáctileté děvče potají vydávalo.

Zatímco Don zůstal s rodiči v přízemí v obýváku, protože sice tušil, jak by mohl postupovat, ale kriminalista přesto nebyl, Danny a Eric se vydali po schodech nahoru.
"Mimochodem co ta vaše chůva? Lindsay mi včera říkala, co se stalo," zeptal se Messer potichu svého kolegy.
"Nevim, zatím se ještě neprobrala, ale prý se z toho dostane. Chudák. Ale nemyslím si, že by tím někdo útočil na mě nebo na Danny," zavrtěl hlavou, jako by tím zaháněl toto podezření ohledně sebe a Ann. Až na to, že on a Mac jí na rozdíl od ostatních Ann nikdy neříkali, což občas vedlo k malým nedorozuměním, pokud o ní mluvili v práci.
"Snad. Chceš koupelnu, nebo její pokoj? Nebo víš co, beru si koupelnu."
"No jasně, nic nemiluju víc, než pokoje mladých holek," ušklíbl se ironicky Delko, ale mluvil stejně potichu, jako celou dobu. Nebylo vhodné, aby cokoli z jejich konverzace zaslechli i Addamsovi.

Koupelna sama o sobě netrvala příliš dlouho. Po zjištění, že nechybí žádné běžně používané věci a odtoky ve vaně ani v umyvadle neobsahují stopy krve, tedy že tato místnost jim o zločinu neřekne vůbec nic, se Danny přesunul ke svému kolegovi. Ten zrovna procházel Kyřinu knihovnu plnou časopisů, fotek jí a nejspíš přátel a samozřejmě knih, ale sbalený už měl mobil, diář a nepochybně se chystal podívat i na notebook položený na stole. Osobní počítač zjevně nevlastnila.
"Můžeš se podívat na postel a do jejího oblečení, to jsem ještě nestih," oznámil mu Eric, aniž by se otočil.
"A co zatím máš?" Danny otevřel jednu ze skříněk.
"Budeme se muset zeptat, jestli měla ještě jeden telefon, pokud ne, zjistíme, kdo ji sháněl. Potom měla v diáři zapsaných několik věcí i do doby, kdy už byla mrtvá a i na ten den. Jenže ne zrovna pochopitelným způsobem. A něco bychom mohli najít v jejím počítači, takže ten asi vezmeme taky s sebou."
"Dobrý úlovek, v koupelně nebylo nic. A nevypadá to, že by chybělo nějaké oblečení," zavíral Messer už třetí skříňku.
"V těch knížkách taky není nic. Pán prstenů, Harry Potter, pár dalších fantasy, vypadá to ne moc opotřebovaně, několik románů o něco opotřebovanějších. Pár časopisů o všem možném od historie po celebrity. Žádné papíry, žádné vzkazy."
"Takže zbývá posvítit si na postel."
Jenže k jejich překvapení ani v ní nenašli nic. Tedy nenašli žádné stopy po přítomnosti někoho dalšího, žádné stopy po sexu.

Po dalších deseti minutách zevrubné prohlídky, kdy nenašli nic jakkoli podezřelého sešli zpět dolů k Donovi a ne příliš přátelsky naladěným rodičům.
"Konečně jste hotoví?" zeptal se jich pan Addams docela útočným tónem, ačkoli mu to už asi ani nepřišlo a oni byli zvyklí i na horší jednání.
"Ano. Potřebujeme si odnést telefon, notebook a diář vaší dcery. Věříme, že vám to nebude vadit," zvedl Danny sáčky s dotyčnými předměty. Tedy až na velký sedmnáctipalcový notebook, kterého se ujal Eric.
"K čemu to potřebujete? Co na tom chcete najít?" ozvala se paní Addamsová tak ublíženě, jako by chtěli ty věci ukrást.
"Můžeme zjistit s kým byla v kontaktu, jestli si s někým nedomluvila schůzku v ten osudný večer a navíc, měla vaše dcera víc než jeden mobil, paní Addamsová?"
"Ne, k čemu by jí byl?"
"Potom také zjistíme, s kým si ten den volala nebo psala. A mohlo by nás to navést na jejího vraha."
"Dobře, tak si to vemte, všechno si to vemte," kapitulovala nakonec, ačkoli nešlo určit jestli z únavy kvůli smutku ze ztráty dítěte, nebo z přesvědčení, že prozkoumáním jejích věcí vážně vraha najdou.

"Takže, co nám zbylo?"
Po krátké cestě zpět na kriminálku a v případě detektiva Flacka na stanici si stoupl Danny ke stolu, kde už čekal Eric. Notebook odnesli rovnou do laboratoře, aby jim laboranti prolomili heslo a vybrali podstatný obsah a diář na grafologii, protože zkratky a z jejich pohledu úplné nesmysly, co obsahoval, by asi sami nerozluštili.
"Mobil. Je sice vybitý, ale pokud po nás nebude chtít PIN, není to problém," Eric chvilku rozmotával erární klubko kabelů, než našel jeden s vhodnou koncovkou. Ten do přístroje zapojil, kriminalisté chvíli počkali a poté s velkou nadějí telefon zapnuli.
"Ha! Super!" zajásal Delko, když se objevila tapeta s fraktálovým srdcem a nabídkou, "jsme tam."
Prakticky hned, jak to dořekl, začal mobil pípat a přicházela jedna zpráva za druhou.
"No, vypadá to, že byla Kyra docela žádaná. Podle výpovědí by to měly být zmeškané hovory od rodičů, Ruby a Ethana."
"To hned zjistíme," Eric začal otevírat jednu zprávu za druhou. V prvních několika hovor od Ruby T. spolu se vzkazy typu "Tak uz mi to sakra zvedni!", "Kde proboha ses!", "Muzes mi aspon rict, co delas zajimavejsiho, ze se neozves?!". Následně tři hovory od rodičů, patrně do chvíle, než se telefon vybil. Potom to nezkoušeli. Jedna reklamní SMS, zmeškaný hovor a SMS z osudného večera od nějaké Trish L., že nemá zapomenout vrátit jí půjčené filmy a pak už nic.
"Myslím, že se ještě můžeme spojit s tou Trish L., třeba jí šla filmy vrátit ten večer," poznamenal Danny, když si také všechno příchozí pročetl.
"To asi jo, ale nezdá se ti něco divný?" zamračil se jeho kolega a stále sledoval displej.
"Proč? Rodiče, přátelé, operátor … moment …" už se zarazil i Danny, "od jejího kluka tu zatím nic není, že ne?"
"Přesně a to tvrdil, že jí volal, ale ona to nevzala. Takže by tu ta zpráva musela být," pořád zamračený najel Eric do seznamu hovorů. Ten ale končil hovorem s Ruby v čase, který jim udala.

"Hele, vidíš to? Hodinu před tím, než volala Ruby, asi kvůli tomu zrušení společného večera, jak říkala, je tu hovor s Ethanem. Šest a půl minuty. A před tím celý den nic. Podívej se ještě, jestli si s někým nepsala!" Danny už tušil, že se k něčemu dostávají.
"Ne, poslední zprávy jsou zase s Ruby a to den před jejím zmizením. Domlouvala s ní detaily na večer."
"Takže s ní byla pevně domluvená. Pak přišel šestiminutový hovor s jejím přítelem a ona nocování u kamarádky zrušila. Od té doby o ní nikdo neslyšel a nemohli ji sehnat, i když se snažili. Ale Ethan ji prokazatelně nesháněl. To mi nepřipadá jako starostlivý přítel, který ani neví, že je jeho holka pohřešovaná," Danny přimhouřil oči a snažil se, aby jeho úvahy stály na jasných faktech. Proti své vůli ale začínal mít jasné podezření.
"Navíc nám lhal. Řekl, že jí volal, ale to není pravda. A pravda není ani jeho tvrzení, že spolu ten den vůbec nemluvili."
"Myslím, že se na něj podíváme blíž," kývl Danny na kolegu, když oba napadlo totéž. Lhal jim jednou o Kyře, proč jim nemohl lhát i podruhé o tom, kde trávil noc?
"Fajn, začni s tím, já se ještě ujistím, že Kyra opravdu nešla za tou Trishou a pak skočím do laborky, jestli už se dostali do počítače nebo rozluštili její diář."
"Ok, zavolám Flacka, pak nás někde najdeš."

Slečna Liessmanová, jak se záhadná Trisha nakonec představila, jen potvrdila, že Kyra se jí vůbec neozvala, ani se s ní neviděla. Ani s diářem zatím laboratoř neslavila úspěch, protože krom hodiny - 20:15 netušili, s kým si sjednala schůzku a kde přesně. VZ jim nedávalo žádnou smysluplnou zkratku místa ani vodítko pro konkrétního člověka a MP už vůbec ne. Tedy za předpokladu, že neměla rande s armádní policií. Zato do počítače se už technik dostal, jenže zmapovat veškerou aktivitu devatenáctileté holky zabere dost času a v počítači samotném nenašel nic, dokonce nepoužívala ani žádného komunikačního klienta, proto se musel začít zaměřovat na facebook, twitter a jiné sociální sítě a zkoušet štěstí. Brzy se tak Eric přidal k Dannymu s Donem. Zatím na Ethana Fultona nevyrukovali s jeho lží, chtěli si počkat, až získají další důkazy, především z jeho milenecké konverzace s obětí, a proto se nakonec vydali znovu do parku. Sice s vědomím, že na zemi už žádné stopy nenajdou, ale s nadějí, že jinde by mohli.

Při improvizované neoficiální rekonstrukci se tak pokusili zjistit, jak mohlo dojít k tomu, že hlava zůstala zde, tělo u vody a krev ani v jednom případě. Jelikož ale neměli ani jistotu ohledně vražedné zbraně, mohli jen rozvíjet vlastní verze, co nikdy jako pádný důkaz nesmí sloužit.
"Tak hele, když jí setnul, byla živá, nebránila se a při tom ho viděla, protože útok šel zepředu. Navíc úplně rovně, takže zbraň musela být celou dobu v jedné linii. Kdo by to dokázal, pokud stála nebo seděla? Čistý řez jediným pohybem …"
"Jde to. Pokud je ta zbraň ve stabilní poloze a rychle se pohybuje," odpověděl po chvíli přemýšlení na Dannyho dotaz Eric.
"Počkej, jako … gilotina?" podivil se Don, který obvykle rád vyšetřoval zrovna s nimi, ale v tomhle případě si stále připadal úplně v koncích.
"To asi ne, ale co takhle něco na ten způsob? Rychle letící kus plechu nebo něčeho jiného ostrého …"
"Počkej, nebo se dostatečně rychle pohybovala ona!" napadla Dannyho myšlenka, kterou nepochybně stálo za to prozkoumat. Jemu samotnému se totiž kdysi něco podobného téměř stalo.
"A narazila hlavou na plech?"
"Ne, hele možná je to blbost, ale když jsem byl malej, jeli jsme jednou s klukama na kole, ale nevšimli jsme si, že na tom pozemku je něco vykolíkováno a to s vlascem nebo drátem nebo co to bylo dost nízko u země. Jel jsem rychle a ta věc se mi do gumy zaryla jako nůž do másla. Samozřejmě jsem se vymáznul, ale přivedlo mě to na to, že kdyby to bylo dostatečně napnuté a silné vlákno a ona se pohybovala ještě rychleji, nepochybně by ji to dokázalo urvat hlavu."
"Jako že tady někdo natáhnul … nějaké lanko? A kde a proč by to dělal? A navíc ona by se sem musela dostat na něčem jako motorka. Minimálně," Donovi se ta teorie ale příliš nezdála.
"Nemožný to není. A jestli to bylo tady a třeba v autě, ta krev zůstala v něm a hlava tady," stál si Danny za svým názorem a tak několik dalších desítek minut všichni strávili prohledáváním sloupů a stromů, aby našli důkaz této domněnky.
A navíc, pokud to tak bylo, někdo další musel osudné vozidlo řídit. Že by lhář Ethan?

To se honilo hlavou všem, dokud, kupodivu, Eric neslavil první úspěch s rýhami v kůře stromu asi o padesát metrů dál od místa nálezu hlavy. Teorie náhle získala na reálnosti, pokud se potvrdí další okolnosti a oni tak skončili právě včas, aby stihl své každotýdenní rodinné povinnosti. Tedy vzít Matta plavat a neuhnout znovu rozhovoru o své nenadálé skorošvagrové.
Nakonec ale stejně musel uznat, že je nejlepší řešení hlídaní jejich neposedného dítěte, protože odolat argumentům, že po útěku z domova, příjezdu do rušného New Yorku, hádkách s otcem, zapírání otce jejího dítěte a všech dalších negativních vlivech pro vývoj centrálního nervového systému dítěte musí dál být v klidu a v pohodě, a že by mohl mít on a jeho přítelkyně trochu víc času na sebe, nemohl.
Ostatně proč to nezkusit. I Jadu byla nejdřív úplně cizí a vyklubala se z ní chůva, co si Matt oblíbil. Dokud neskončila v nemocnici ve vážném stavu, z kterého se dosud neprobrala.

Žádné komentáře:

Okomentovat