27. srpna 2013

Jako bodnutí nožem 8


Těžko říct, jestli se večer ubíral podle něčích představ. Mac nevěděl, co se od něj očekává, takže jen nezávazně odpovídal na Catherininy otázky. Ta ale opravdu nečekala, že se debata odkloní až k tématu třetího cípu trojúhelníku, Grissomovi. Nebylo to pro ni nejpříjemnější téma. Ano, párkrát ji někam pozval, dlouhou dobu jsou přátelé, jenže v té poslední z dlouhé doby se Gil nějak mění. U kohokoliv jiného by to pokládala za normální, ani by se nad tím nepozastavila. Jenže zrovna u zarytého workoholického vědce nikdo netušil, co má všechno znamenat. Nicméně, vydrželo jim to na dlouho. Když se Mac vrátil do hotelu, měl sotva čas si pár hodin zdřímnout a opět jít do práce.

Luxusní hotel, luxusní hosté a podle toho také společensky luxusní faux pa. Ovšem tenhle boháč jich měl za sebou tolik, že jedno navíc už mu na pověsti nepřidá ani neubere. Zvláště, pokud mu na ní nezáleží. Ochranka byla nucena propustit dovnitř hosta, přestože se choval velmi hrubě, na tuhle společenskou vrstvu až nepředstavitelně, byl na mol opilý a urážel každého v dohledu. Měl ovšem průkaz ubytovaného, takže pár minut na to se domotal k recepci. Velmi nahlas si začal stěžovat na svůj pokoj. Nejluxusnější apartmá hotelu. Tvrdil, že vybavení a služby nedosahují ani standardu hotelu jejich kategorie, natož nadstandardu, jež si zaplatil. Vadu našel snad na všem, ať už skutečnou nebo neexistující. K práci recepční patří být milá a usměvavá, přestože host k tomu má daleko. Drásal jí nervy, ale protože nikdo nedá lepší recenzi než spokojený zákazník, musela vyhovět. Host má vždycky pravdu, i když ji nemá.

Směna začínala hekticky. Všem jako by se každý motal pod nohy, na každého kriminalistu se snad na každém kroku sesypala horda laborantů. Nebo jim to tak jen připadalo, protože Grissom byl zas jednou nepříjemný, Ecklie vtíravý, Nick se nudil, Warrick se nemohl dohledat Grega a Taylor neodtrhl od ucha telefon.
"Saro! Sežeňte své kolegy, z New Yorku k nám míří zásilka s žádostí o výkupné. Rodiče Aarona ji včera v noci dostali," dotelefonoval a obrátil se na kriminalistku.
"Jistě," úsečně odpověděla a zmizela mu z dohledu.

"Catherine!" ozval se za druhou kriminalistkou strohý hlas. Otočila se.
"Ano, Gile?"
"Pojedeš k případu do hotelu Bellagio."
"S kým? A co se stalo?" ptala se s čistě profesionálním zájmem.
"Našli mrtvého hosta a pohřešuje se recepční. Na místě už je Sofia a vezmi s sebou Grega. Jde o vlivného člověka, vyšetřování bude horké."
"Greg pracuje na únosu s Macem," upozornila ho.
"Vemzi Grega, Nicka potřebuju já. Pořád tu snad šéfuju!"
"Co ti přelítlo přes nos?" zeptala se zaraženě. Neměl důvod takhle vystartovat, zvláště ne na ni.
"Mně? Nic. Bellagio - ty a Greg," bez dalšího vysvětlení zamířil do útrob laboratoří.
Catherine se rozhodně nezdržovala hledáním kolegy, rovnou mu zavolala.
"Cath, co potřebuješ? Nemám čas se teď vybavovat."
"Budeš mít. Grissom tě právě přeřadil ke mně, jedeme do Bellagia. Ty a já."
"Do Bellagia? Nic proti, Cath, ale zrovna s tebou na hotel?" zasmál se do telefonu.
"Nech si ty poznámky! Za pět minut u aut!" ukončila hovor.

"Pánové," vešla Sara do místnosti, kde se Greg právě chystal k odchodu. "Rodině v New Yorku přišel dopis s žádostí o výkupné. Pošlou nám kopii a stopy, co se najdou. Taylor je v kanceláří, máme tam jít taky."
"Grissom mě z toho stáhnul, Saro. Vysvětli to nějak detektivovi, nebo mě Cath stáhne i z kůže. Musím," od dveří mávl a pádil pro své věci.
Sara upřela prosebné oči na Warricka.
"Fajn, vysvětlím mu to já. Tak jdeme."

"Kde je pan … Sanders?" zeptal se Taylor okamžitě s mírným zaváháním. Warrick mlčel. Sidleová měla chuť ho nakopnout.
"Jo … má případ s Catherine. Grissom ho k ní přidělil."
"To je tu obvyklé, v polovině případu měnit vyšetřovatele?"
"Nedostatek lidí, Macu. S tím se těžko něco udělá," Saře se chování newyorského kolegy vůbec nezamlouvalo.
"Dobrá, k tomu dopisu - právě přišel mail se scany. Našli na obálce dva otisky. Majitel," zvedl ze stolu vytištěný papír, "bude i odesilatel. Pan Thomas Evans má pár záznamů, díky tomu máme jeho otisky v evidenci. Na lepidle obálky bylo také DNA, ale testy ještě nějakou dobu potrvají."
"Nikdo další už ale s Wellerem nebyl," podotkl Warrick.
"Teď s ním nebyl. Existuje i možnost, že se někdo pokusil vydělat na cizím zločinu, ale taky to může být Wellerův společník. Je docela pravděpodobné, že na počátku byli minimálně dva."
"To je fakt. Mohl toho pak sám nechat, nebo se Weller rozhodl nedělit o zásluhy. Ale pokud se od něj odpojil, může být kdekoliv," uznal Warrick.
"A kde bereš tu jistotu, že nejsou pořád spolu?"
"Nemůže být kdekoliv a spolu nejsou. Jeho čerstvé stopy se objevily v New Yorku. Naši detektivové ho brzy najdou," usadil oba dva Mac.
"Potom ale vážně nemá smysl, aby se Greg dál musel věnovat případu s námi. Ani my tři s tím nehneme. Opět se přesouvá do New Yorku."
"Aaron je stále ve městě, dokud důkazy nebudou říkat něco jiného, budu tu i já, jde-li o tohle," zavrtěl Taylor hlavou.
"Macu, nebudeme … dost, můžu se podívat na ten dopis?" snažila se Sara zažehnat hádku.
"Prosím, kopie přišla před chvílí," zdvořile jí podal druhý papír.

'1 000 000 $ zítra VEČER, CENTRAL PARK X TĚLO AARONA V BEDNĚ'

"Nicku, jak pokračuje případ?" ptal se Grissom kolegy, jakmile dorazil z terénu, z případu hromadné autohavárie.
"Práce je víc než dost. Ale zatím ta autonehoda na cizí zavinění nevypadá," oznámil.
"Není důležité, na co to vypadá, ale co důkazy."
"Vždyť já vím. Když jsi mě ale posílal, vypadalo to, že pojedeš taky."
"Chtěl jsem," pokrčil Grissom rameny.
"Hmm … a pročs tam teda nebyl?"
"Doktor potřeboval pomoc s jistým hmyzem," prostá odpověď. Nick protočil oči. Grissom to postřehl a natáhl směrem k němu pinzetu s nějakým broukem.
"Klidně se přesvědč. Zajímavý exemplář, ne zrovna častý …"
"Tak já tě tu nechám s novými kamarády o samotě," přerušil ho pro jistotu a ušklíbl se. Dřív, než mohl Griss odpovědět, vracel se už ke svým důkazům.

"Ahoj," uvítala Sofia kriminalisty na místě činu.
"Ahoj Sofie. Prý se pohřešuje i recepční. Souvisí to s mrtvým?"
"Dost možná. Jmenuje se Paul Burns. 45 let. Svého jména opravdu dostává. Tedy až na to škudlení. Tenhle rozhazuje kde může. Ve spoustě bankách ve Vegas má tučné konto a podíly snad v polovině kasin. Taky to je … byl alkoholik a poslední svědkové ho viděli přicházet úplně na mol asi před čtyřmi hodinami. Stěžoval si prý skoro na všechno a ta recepční se ho snažila nějak uklidnit," seznámila je detektiv Sofia Curtisová se situací.
"A o ní víme co?"
"Brenda Colletová, 28. Čtyři roky tu pracovala jako recepční, byli tu s ní spokojení a ona tady prý také. Neměla žádné konflikty, vlastně obyčejná zaměstnankyně."
"Sofie, takovej boháč a proč bydlel v hotelu?"
Curtisová jen pokrčila rameny. To už byli na chodbě u mrtvého.
"Jeho pokoj je úplně na konci."
"Byl už někdo uvnitř?" ptal se Greg.
"Ne, čekám na vás. Navíc kartu bude mít nejspíš u sebe a náhradní vzala recepční. Pravděpodobně. Dole není."

"Dostal infarkt," ozvalo se od těla.
"Ahoj Davide," pozdravili všichni svorně pomocníka patologa. "Infarkt?"
"Ano. Byl opilý, možná nějaké drogy. Doktor Robbins řekne víc. Ale nevypadá to na cizí pomoc," posunul si brýle na nose a nechal po nafocení tělo odvézt.
"Až bude po pitvě, pípnu vám," upozornil je a následoval mrtvého do vozu. S tím rozdílem, že on sedl za volant.

"Takže u něj nebylo nic … krom toho že páchl jak kdyby spal v prasečáku, tak nic zvláštního. Podle polohy těla to vypadá, že šel z pokoje a dostal infarkt. Chtělo by to už otevřít dveře," podívala se Catherine jejich směrem. Sofia vzala Burnsovu kartu a projela jí čtečkou. Dveře se odemkly. Jako policistka šla první, v závěsu za ní Sanders a Willowsová. Apartmá bylo velké, luxusní, procházeli ho metr po metru. Z kouta za barem se ozval šramot. Sofia tam ihned namířila zbraní, ale stejně jako zbylí dva zůstala překvapeně nehnutě stát.

"Tak co? Bude přece jen nějaká práce v té nudě tady?" zvedl Warrick hlavu, když se Taylor objevil se svěžím výrazem.
"Bude. Máme Evanse. Tedy, mají ho kolegové v New Yorku. Právě ho vyslýchají."
"Výborně, ale pro nás to rozptýlení zatím neznamená," přidala se Sara.
"Zatím, Saro. Brzy se to nejspíš změní."

Žádné komentáře:

Okomentovat